dimarts, 25 de setembre del 2012

L'impacte de les noves tecnologies

Avui en la nostra classe d' Habilitats Comunicatives hem tractat el tema de les noves tecnologies, de com ens afecta tant a nivell personal com a tota la societat. Vivim a ple segle XXI i si fem una vista enrere als nostres dies ens adonaríem de com ha evolucionat tot el nostre entorn. Això ha estat gràcies a la globalització entre altres factors que han provocat una interdependència entre països de qualsevol part del món. Quan em refereixo a globalització em refereixo no només a l'economia, el comerç,a la difusió de cultures, etc, sinó també a les noves tecnologies i amb tot, al consumisme.

La societat d'avui en dia és consumista i viu pensants en satisfer les seves necessitats que potser no són tant necessàries com ens imaginem i per tal de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i evitar els remordiments de consciència dipositem les culpes a la tecnologia dient que és la culpable dels nostres vicis.

A part de ser una societat purament consumista som l'anomenada societat de la informació on trobem totes les eines necessàries per ampliar coneixements a través d'una informació que ens arriba, que podem seleccionar, manipular a la nostra manera, modificar, interactuar amb ella,...
La informació ens arriba per milers de fonts, pot ser útil o no per a nosaltres i per al nostre aprenentatge, són aquí, nosaltres som els encarregats de decidir el que ens convé, el que és bo i no ho és per el nostre aprenentatge.

La fàcil i excessiva manipulació d'informació de manera gratuïta ens permeten conèixer qualsevol fet que passi en un temps rècord que pot no ser essencial per al nostre coneixement però que encara així li donem massa importància. És en això al que ens refereim quan diem que em de ser responsables i a l'hora intel·ligents per fer una correcta selecció de la informació.
Els medis electrònics i els mas-media ens afecten alhora de fer eleccions tan simples com escollir la roba que ens posem, escollir quin mòbil volem, alteren la nostra manera de pensar, interactuar, escriure i pensar...

La construcció d'una nova societat basada en l'intercanvi d'informació i on aquesta és la moneda de canvi, ens fa reflexionar en els canvis que s'han i que s'estan produint en la nostra forma de vida degut a l'aparició de les TIC i dels grans avenços tecnològics. Uns canvis que ens afecten en molts dels àmbits de la nostra vida quotidiana, tant en el dia a dia com pel que fa respecte als temes d'oci o d'ocupació.

Reflexionant sobre aquests canvis i com s'ha modificat la nostra societat ens hem decantat per l'anomenat determinisme tecnològic, ja que opinem que és obvi que la societat i l'ésser humà sí que posseeixen la gran capacitat d'evolucionar a millor encara que no sigui gràcies a la tecnologia, però ara ho ha fet així. Aquesta revolució tecnològica ha sigut la que ha modificat la societat cap aquest nou món de la comunicació. És cert que les noves tecnologies es donen gràcies als avenços dels coneixements de l'ésser humà pel que fa a tot allò tecnològic, però no tothom és capaç d'adquirir aquests coneixements tecnològics sense que la societat li ensenyi. Per aquest motiu opinem que la tecnologia ha sigut qui ha canviat la societat.

Degut a la nostra estreta relació amb la tecnologia es pot apreciar clarament la importància que aquesta té en les nostres vides. Gràcies a aquestes transformacions avui en dia tenim unes possibilitats a l'abast que fa anys no ens haguéssim imaginat mai que seriem capaços de tenir amb tanta facilitat. Tenim la possibilitat de poder veure en directe a través d'una connexió wi-fi un concert que estan fent a l'altre punta del continent o de fer una vídeo conferència amb el teu telèfon mòbil des de qualsevol lloc amb la persona que vulguis sigui on sigui. Per aquest mateix motiu parlem de transformacions comunicatives que modifiquen el paisatge social i cultural alhora de viure el nostre dia a dia.
 
 
En tot això trobem arguments a favor i en contra.
Per una banda opinem que és molt interessant i important estar informats d' allò que passa al nostre entorn, però l'excés d'informació ens por arribar a atabalar. Per l'altra banda creiem que passem de ser persones a “titelles” d'una manera inconscient sense adonar-nos i som manipulats pels directors i “genis” de grans empresses que passen també a manipular les nostres vides i que estan convertint les persones en robots i creiem que poc a poc ens estan anul·lant ja que degut als avenços tecnològics tenim altres fenòmens ( máquines, robots ) diferents als humans i maneres que fan les feines que ens haurien de correspondre a nosaltres. Així doncs, per què preocupar-nos de fer coses que ens poden portar mals de cap si ja n'hi ha una maquineta que ho fa i “pensa” per nosaltres?

És també aquesta estreta relació la que causa de molts dels conflictes que sorgeixen entorn les addiccions als ordinadors i els perills que el mal ús d'aquest pot causar sense consciència ni responsabilitat. Per això utilitzem aquesta entrada per reflexionar sobre aquests conflictes que avui envolten la nostra societat. També per afirmar que la tecnologia és molt important, però la nostra vida no pot estar basada només en aquests avenços tecnològics. I per això reivindiquem la nostra oposició a l'abusiva dependència dels medis tecnològics, que sovint suposen un entrebanc en la relació entre les persones, i afirmem la importància que han adquirit en l'educació fent-ne sempre un ús moderat. Adjuntem aquí un vídeo on es parla sobre la importància i l'impacte de les TIC en l'educació.
 
 
Aquesta és tan sols una de les múltiples opinions que es poden donar en relació amb aquest tema, per això us animem a participar i obrir un debat o donar la vostra opinió personal.

dimarts, 18 de setembre del 2012

Presentació


Bloc dedicat a totes aquelles persones que estiguin interessades en el món de les xarxes socials i les seves conseqüències positives o negatives sobre la societat. En aquesta pàgina hi treballem cinc alumnes de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona: Carla Ramos, estudiant del grau de Pedagogia, Esperança Solís, estudiant del grau d'Educació Infantil i Míriam Jaén, Judit Obrador i Albert Bermúdez, estudiants del grau d'Educació Primària. Aquest bloc forma part d'un projecte de l'assignatura Habilitats Comunicatives amb la qual obtindrem les eines necessàries per estructurar de forma acurada la informació sobre el tema esmentat. Així doncs us animem a participar d'una manera activa aportant les vostres opinions o inclús experiències personals relacionades amb les xarxes socials que volgueu compartir amb nosaltres.